Limuzin bemutatása

A limuzin szó jelentése:

A limuzinokról: (angolul: „limousine”, röviden „limo”) s azon belül is a nyújtott limuzin („stretch limousine”)

Képek a limuzinokról Budapest utcáin.

A limuzin szó eredetileg, a kissé hosszabb, presztízskategóriájú személyautókat jelölte, melyek 5-7 személy kényelmes szállítását szolgálták. Idővel megjelentek a három üléssoros limuzinok, melyek esetében nem ritkán, a hátsó két üléssor egymással szemben került beépítésre a nagyobb kényelem érdekében. Később megjelentek a még hosszabb limuzinok melyek zenekarokat (stage coach) vagy reptéri utasokat szállítottak (airport coach). E különleges modellek a nyújtott limuzinok előfutárai voltak de nem rendelkeztek akkora luxussal és kényelemmel, továbbá a hagyományos üléssorok (3-5 sor egymás mögött) mindkét végéhez egy-egy ajtó került.

A nyújtott limuzinok üléssorai napjainkban, általában egymással szembe néznek, az autók 4-6 ajtóval készülnek, felszerelve az aktuális kor luxuskiegészítőivel (bőr kárpit, bárpult, hűtő, telefon, lcd kijelző, dvd, hifi, hangulatvilágítás stb.), a vezetőfülkét pedig egy gombnyomásra irányítható térelválasztó különíti el. Később a technika és az autóipar fejlődésével egyre hosszabb limuzinok születtek és megjelentek a „super stretch” limuzinok, melyek ma már egy kisebb busz befogadóképességével vetekednek.

Kialakítás

Gyakorlatilag szinte minden autó átalakítható nyújtott limuzinnak az erre szakosodott (át)építő cégek keze által, így ma már találkozhatunk klasszikus, sport, illetve terepjáró nyújtott limuzin modellekkel, sőt az Egyesült Államokban még nyújtott limuzin versenyt is rendeznek! Általánosnak mondható, hogy limuzinok legtöbbször neves autógyártók luxusmodelljeiből épülnek. Az autógyártó cégek mindössze egy ajánlást adnak az autó átépítésére és ha ennek betartásával készül el a nyújtott limuzin, csak abban az esetben vállalnak érte felelősséget.

Limuzin és a Sedan jelentésének keveredése

A magyar köznyelvben tévesen használják a limuzin szót, a lépcsős hátú modellekre, melyek angol neve: sedan. Ez a fogalmi zavar ritkán előfordul angol nyelvterületen is, ezért a félreértések elkerülése végett a „limousine” szó elé sok esetben kiírják a „stretch” előtagot, de általánosságban a „limousine” vagy „limo” szóra minden hozzáértőnek a nyújtott limuzin ugrik be.

www.limo-king.hu